Skoči na glavno vsebino
STPŠ Trbovlje, klikni za domov.

Tehnika Pomodoro za premagovanje želje po odlašanju

18. 12. 2020

  • O odlašanju

Vsak od nas ima kdaj težave z odlašanjem. Namreč, ko imamo pred sabo nalogo, ki je raje ne bi opravili, aktiviramo področja naših možganov, ki so povezana z bolečino. Naši možgani, kar je povsem logično, iščejo načine, da bi ustavili negativno stimulacijo in usmerijo našo pozornost na nekaj drugega.

Na veselje vseh nas so raziskovalci odkrili, da se neugodje razblini zelo malo časa po tem, ko začnete delati tisto, kar vam ni všeč. Zmožnost koncentracije in prav tako učenja pri človeku drastično pade po 25 minutah. Najbolj učinkovit način učenja je razdelitev snovi na manjše fragmente, ki trajajo približno toliko časa.

  • Tehnika Pomodoro

Skoraj zagotovo imate aplikacijo za časovnik na vašem telefonu. Eno ali drugo vam omogoča, da začnete z učenjem na opisani način že danes.

  • Kako uporabljati tehniko Pomodoro?

1. IZBERITE NALOGO, KI JO ŽELITE NAREDITI

Lahko je obsežna, lahko majhna, lahko nekaj, s čimer odlašate že celo večnost … Pomembno je, da gre za zadevo, ki zahteva vašo popolno pozornost.

2. NASTAVITE ČASOVNIK NA 25 MINUT

Sedaj sami sebi obljubite: To 25-minutno nalogo bom naredil/a in se ne bom pustil/a motiti.

Uspelo vam bo! Konec koncev gre za le 25 minut!!!

3. VZTRAJAJTE PRI DELU, DOKLER ČASOVNIK NE ZAZVONI

Za 25 minut se (dobesedno) potopite v nalogo. Če se nenadoma spomnite, da morate storiti nekaj drugega, si opravilo zapišite na papir, in nadaljujte z nalogo.

4. KO ČASOVNIK ZAZVONI, SI OZNAČITE, KJE STE KONČALI

Čestitke! Nalogo ste delali 25 minut, brez motenj, intenzivno, z vso pozornostjo!

5. VZEMITE SI KRATEK ODMOR

Zadihajte globoko, meditirajte, spijte kozarec vode, pojdite na kratek sprehod ali naredite nekaj drugega, kar vas sprošča (nekaj, kar nima veze s snovjo, ki se jo učite). Možgani vam bodo hvaležni.

6. VSAKE 4 SKLOPE, SI PRIVOŠČITE DALJŠI ODMOR

Ko ste se učili 4 sklope po 25 minut, si privoščite daljši odmor. Najmanj 20 minut. V tem času bodo vaši možgani vsrkali nove informacije in se spočili. Do novega cikla štirih sklopov, seveda.

Povzeto po spletni strani Brihta.

Dostopnost
Izjava o zasebnosti

UPORABA PIŠKOTKOV

Spletna stran www.stps-trbovlje.si uporablja piškotke.

S piškotki vas osebno ne identificiramo. Uporabljamo jih samo za boljše delovanje spletišča.

Z uporabo tega spletnega mesta se strinjate, da spletno mesto www.stps-trbovlje.si nastavi piškotke na vaši napravi.

KAJ SO PIŠKOTKI?

Piškotki so manjše besedilne datoteke, običajno iz črk in številk, katere obiskano spletno mesto shrani v napravo (računalnik, mobilnik, tablica itd.) z namenom prepoznavanja teh naprav. Shranjevanje piškotkov je pod nadzorom brskalnika.

ZAKAJ NAŠA SPLETNA STRAN POTREBUJE PIŠKOTKE?

Glavni namen piškotka je, da (našemu) spletnemu strežniku omogoči, da uporabniku predstavi prilagojene spletne strani, ki omogočajo, da je doživetje ob obisku (naše) spletne strani bolj osebno in da se bolje odziva na posamezne uporabnikove potrebe. Interakcija med uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je uporabniku ob ponovnem obisku prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa je tako bolj učinkovito in prijetno.

ZAKAJ NAŠA SPLETNA STRAN UPORABLJA PIŠKOTKE?

Piškotki so pomembno sredstvo za ohranjanje sveže in primerne vsebine, ki je v skladu z interesi in preferencami posameznega spletnega uporabnika. Razlogi za uporabo piškotkov izhajajo iz njihovih lastnosti, ena izmed njih je shranjevanja podatkov o stanju posamezne spletne strani), piškotki pomagajo pri izvajanju raznih spletnih storitev (spletne trgovine), pomagajo pri zbiranju raznih statistik, saj se le z njimi lahko spremlja pogostost obiskovanja določene spletne strani. S pomočjo piškotkov lahko upravljavec spletne strani oceni učinkovitost zasnove svoje spletne strani, kot tudi ustreznost vrste in števila oglasov, ki jih ponujajo tretji uporabnikom na njegovi spletni strani.